Κυριακή 27 Ιουλίου 2025


HomeΠολιτικήΣυνέντευξη Κώστας Κατσαφάδος -Ψηφιακά εργαλεία στην πρώτη γραμμή: Επιτάχυνση ανταπόκρισης και αποκατάστασης...

Συνέντευξη Κώστας Κατσαφάδος -Ψηφιακά εργαλεία στην πρώτη γραμμή: Επιτάχυνση ανταπόκρισης και αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές

Η κλιματική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει άλλοθι, αλλά κινητήριος δύναμη, επισημαίνει ο Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς & Νήσων, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.

Σε αρκετές περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές — όπως πυρκαγιές και πλημμύρες υπάρχουν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις. Γιατί παρατηρούνται αυτές οι καθυστερήσεις και πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθούν οι σχετικές πληρωμές;

Το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να κλείσουμε υποθέσεις, τρέχουμε πιο γρήγορα τις διαδικασίες αποκατάστασης με ένα πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Προσπαθούμε να θέσουμε τέλος στις δυσλειτουργίες που δημιουργεί η νοοτροπία της τελευταίας στιγμής, η οποία συνοδεύεται πάντα με τη φράση ” δεν πειράζει, θα δώσουν παράταση”. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολόγηση προφανώς δεν υπάρχει παράταση. Πρόκειται για έναν μηχανισμό συγκεκριμένης παρακολούθησης.

Ταυτόχρονα, ανακύπτουν ζητήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για παράδειγμα ζητείται από έναν πολίτη, το σπίτι του οποίου έχει καταστραφεί, να προσκομίσει συμβόλαιο ιδιοκτησίας προκειμένου να λάβει οικονομική ενίσχυση, όταν το ακίνητο δεν είναι καθαρό, δεν υπάρχει συμβόλαιο ή είναι πολλοί οι δικαιούχοι ή οι κληρονόμοι δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς δημιουργώντας ένα δυσλειτουργικό πλαίσιο. Είμαι σε θέση να σας πω ότι τα θέματα αυτά βαίνουν προς λύση. Και επιτρέψτε μου να σας πω και κάτι ακόμα που το λέω πάντα: Η κλιματική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει άλλοθι, αλλά κινητήριος δύναμη. Είναι μια πραγματικότητα που μας επιβάλλει να αλλάξουμε τον τρόπο που σχεδιάζουμε, να προσαρμόσουμε τις δυνάμεις μας, να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη και την τεχνολογία και να εκπαιδευτούμε καλύτερα ως πολίτες.
Προφανώς η αποκατάσταση η οποία πρέπει να γίνει δεν είναι μόνο οικονομική, για τους πληγέντες από φυσική καταστροφή, για παράδειγμα μετά από μια πυρκαγιά, είναι και περιβαλλοντική. Απαιτούνται, παρεμβάσεις ως προς τα αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνονται σε πρώτο χρόνο, και παρεμβάσεις ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά.

Πόσες αυτοψίες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής από τα αρμόδια κλιμάκια για την αποτίμηση των ζημιών των φετινών πυρκαγιών ;

Η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) αναλαμβάνει ρόλο όταν σβήσει η φωτιά, δηλαδή μετά την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς ή γενικότερα μετά την αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής. Η καταγραφή ζημιών σε συνεργασία τις αρμόδιες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας συνεχίζεται. Ενδεικτικά αναφέρω οτι μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στη Χίο στις 22 Ιουνίου 2025, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε συνολικά 29 κτίρια από αρμόδια κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών(ΓΔΑΕΦΚ). Από τους ελέγχους 10 κτίρια χαρακτηρίστηκαν ως κατάλληλα για χρήση (πράσινα),15 κτίρια ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση (κίτρινα) και 4 κτίρια κρίθηκαν ως επικίνδυνα για χρήση (κόκκινα). Στο Δήμο Ιεράπετρας, 11 κτίρια χαρακτηρίστηκαν κατάλληλα για χρήση (πράσινα) ,3 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση (κίτρινα)και 4 κτίρια χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα για χρήση (κόκκινα),δηλαδή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και η είσοδος ή χρήση τους είναι επισφαλής.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Έβρου, μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα; Ποιες είναι οι κύριες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται;

Η ανασυγκρότηση είναι μια σύνθετη και πολυεπίπεδη διαδικασία που απαιτεί συνεργασία ανάμεσα σε Υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς φορείς και φυσικά την ίδια την κοινωνία. Η προσπάθεια μας βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, με γνώμονα όχι απλώς την αποκατάσταση, αλλά τον μετασχηματισμό των περιοχών με όρους ανθεκτικότητας, βιωσιμότητας και ποιότητας ζωής. Το σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης βασίζεται στην αναθεώρηση πολεοδομικών σχεδίων, στις νέες ζώνες για ανασυγκρότηση με ανθεκτικά πρότυπα δόμησης, στον ανασχεδιασμός υποδομών με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη περιβαλλοντική αποκατάσταση, στις αναδασώσεις και στη ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των περιοχών.

Η ανασυγκρότηση του Έβρου είναι μια προτεραιότητα για όλους μας. Στηρίζουμε την περιοχή με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ενισχύοντας τις υποδομές, την τοπική οικονομία και την κοινωνία. Συνολικά, πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια αναγέννησης, που δεν θα επαναφέρει απλώς ό,τι χάθηκε, αλλά δημιουργεί ένα νέο, καλύτερο μέλλον για τις πληγείσες κοινότητες. Το στοίχημα είναι να γίνει ουσιαστική αλλαγή και αυτό είναι κάτι που χτίζεται καθημερινά, βήμα-βήμα, με σχέδιο, επιμονή και διαφάνεια.Το μήνυμα μας για τον Έβρο εκφράζει την αφοσίωση σε μία ολιστική ανάπτυξη που δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση.

Τι εντάσσεται στο σχεδιασμό σας το επόμενο διάστημα;

Ο σχεδιασμός της κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και μετρίαση των συνεπειών αυτών των φαινομένων. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα από τα πιο σημαντικά μέτρα και ενέργειες τα οποία επεξεργαζόμαστε και τα οποία θα ενταχθούν στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

• Ανάπτυξη Ψηφιακών Εργαλείων για Γρηγορότερη Καταγραφή και Ανταπόκριση
Η ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων ψηφιακών εργαλείων θα επιτρέψει τη συντονισμένη και ταχεία καταγραφή των ζημιών, της αναγκαιότητας βοήθειας και των προτεραιοτήτων στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.Ακριβής και πλήρης τεκμηρίωση της ζημιάς ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης. Η χρήση τέτοιων εργαλείων θα ενισχύσει τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και θα επιταχύνει την αποδοτικότητα της διαδικασίας ανταπόκρισης.
• Ανάπτυξη Στρατηγικής Πρόληψης και Ανθεκτικότητας
Εστιάζοντας στην πρόληψη, η στρατηγική για τη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση των μελλοντικών ζημιών. Μέτρα όπως η ενίσχυση της υποδομής, η αναβάθμιση των κτιρίων, και η εφαρμογή προληπτικών κανονισμών μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση της ευαλωτότητας των περιοχών σε φυσικές καταστροφές.

• Δημιουργία Μηχανισμών Συνεργασίας με Άλλες Χώρες
Η συνεργασία με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών στον τομέα της πρόληψης και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές είναι σημαντική για τη βελτίωση των εθνικών μηχανισμών. Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η αλληλοϋποστήριξη κατά τη διάρκεια έκτακτων καταστάσεων ενισχύει την ικανότητα των κρατών νααντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις αποτελεσματικά.Η υιοθέτηση αυτών των μέτρων και στρατηγικών ενισχύει την ικανότητα ενός κράτους να ανταποκριθεί και να αποκαταστήσει τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, ενώ παράλληλα προετοιμάζει την κοινωνία και τις υποδομές για την αποφυγή και μείωση των κινδύνων στο μέλλον.



Ροη Ειδήσεων