Ο Γιώργος Αποστολόπουλος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων μίλησε στην δημοσιογράφο Κορίνα Τριανταφύλλου και τους Attica Times για τις στρατηγικές του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή για την Πράσινη αναβάθμιση, για τα πεδία που χρειάζονται ενίσχυση καθώς και για τα άμεσα περιβαλλοντικά σχέδια του Δήμου.
Η προστασία του περιβάλλοντος στην Αθήνα είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη πρόκληση. Ποιες συγκεκριμένες πολιτικές και στρατηγικές πιστεύετε ότι είναι απαραίτητες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στην πόλη;
Οι πολιτικές και οι στρατηγικές του Δήμου για τα σημαντικά αυτά ζητήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τρεις άξονες. Πρώτον με την πύκνωση των φυτεύσεων στους ήδη υπάρχοντες χώρους σε αρκετούς από τους οποίους η προηγούμενη Δημοτική αρχή δεν αντικατέστησε τα δέντρα που καταστράφηκαν από τις ακραία καιρικά φαινόμενα της τελευταίας πενταετίας.
Δεύτερον με την εκμετάλλευση κάθε ξεχασμένου κενού χώρου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Τρίτον με την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών. Για παράδειγμα δημιουργήσαμε ήδη στην Αθήνα ένα microforrest-συμπυκνωμένο δάσος 850 δέντρων-με τη συνδρομή της L’Oreal ενώ αυτή τη στιγμή διερευνούμε την ιδέα των κάθετων κήπων σε κτίρια αλλά και τους ταρατσόκηπους.
Στην τωρινή σας θέση ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζετε στην προσπάθειά σας για τη βελτίωση του πράσινου στην πόλη και πώς τα αντιμετωπίζετε; Υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις που σχετίζονται με την έλλειψη πόρων ή τη διαχείριση του αστικού τοπίου;
Δυστυχώς έχουμε τρία σημαντικά εμπόδια για τη βελτίωση του πρασίνου. Τα δύο πρώτα είναι η γεωγραφία και η ιστορία της πόλης. Η Αθήνα χτίστηκε χωρίς όραμα για το μέλλον, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς επαρκείς δημόσιους χώρους και παραδόθηκε στην αντιπαροχή και στο τσιμέντο.
Το τρίτο εμπόδιο είναι η Κεντρική εξουσία που δεν παρέχει τους απαραίτητους πόρους για αγορές ή απαλλοτριώσεις των ελάχιστων χώρων που έχουν παραμείνει αδόμητοι ενώ συγχρόνως απαγορεύει και τις απαραίτητες προσλήψεις.
Η διαχρονική ευθύνη του κεντρικού κράτους για την κατάσταση της Αθήνας λόγω των πολιτικών που εφάρμοσε και των στρεβλών πολεοδομικών νομοθετημάτων που υλοποίησε είναι τεράστια. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί καθημερινά τις δομές της πόλης για τις ανάγκες του χωρίς ωστόσο να παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη, πόρους που θα μπορούσαν να εξαπλώσουν το πράσινο. Μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Κυβέρνηση αναφέρεται εμμονικά στην Κλιματική κρίση χωρίς ωστόσο να παρέχει τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπισή της.
Πώς συγκρίνετε τη διοίκηση του σημερινού Δημάρχου, κ. Χ. Δούκα, με αυτήν του πρώην Δημάρχου, κ. Κ. Μπακογιάννη όσον αφορά στις πολιτικές και τις δράσεις όχι μόνο για το περιβάλλον και την αστική ανάπτυξη αλλά και για τα περαιτέρω πεδία. Υπάρχουν τομείς στους οποίους θεωρείτε ότι έχει γίνει πρόοδος ή ακόμα υπάρχουν τομείς που χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση;
Οι διαφορές μεταξύ των δύο διοικήσεων είναι μεγάλες. Η δική μας δεν αναλίσκεται σε μεγαλεπήβολα έργα που δεν προσφέρουν στην πόλη όπως της Πανεπιστημίου. Ούτε εμπλέκει ιδιώτες σε δύσκολα «μέτωπα» όπως αυτό του λόφου Στρέφη. Επίσης είμαστε επικεντρωμένοι στα αυτονόητα. Λέμε ναι στις φυτεύσεις δέντρων, προσπαθούμε για μία καλύτερη Καθαριότητα, αρνούμαστε τσιμεντένια πολυόροφα κτίρια, αντιδρούμε στο τσιμέντωμα της Ακαδημίας Πλάτωνα και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Έτσι περαιτέρω επιζητούμε με σθένος την αποκέντρωση των δομών για τα ναρκωτικά σε όλη την Αττική που δεν επιθυμούσαν οι προηγούμενοι ενώ είμαστε υπέρ του μετρό με τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις που θα έθετε κάθε Ευρωπαϊκός Δήμος. Υπάρχουν αρκετές ακόμα ιδέες και τομείς που χρειάζονται ενίσχυση. Πρόκειται για διαρκής πολυμέτωπη μάχη.
Ποια είναι τα πιο άμεσα σχέδια και πρωτοβουλίες που σκοπεύετε να αναλάβετε για την ενίσχυση του τομέα που διαχειρίζεστε;
Συνεχίζουμε αδιάλειπτα τις φυτεύσεις νέων δέντρων καθώς έχουμε ήδη αγγίξει τις 6.000 και προχωράμε. Μπαίνουμε σε μία νέα κουλτούρα ήπιων και μετρημένων κλαδεύσεων για να προστατέψουμε ουσιαστικά τους φυτικούς οργανισμούς. Κατασκευάζουμε microforrest, δηλαδή συμπυκνωμένα αστικά δάση και Γραμμικά πάρκα όπως αυτά της Αλεπότρυπας και των δικαστηρίων της Αλεξάνδρας. Μετατρέπουμε τους λόφους σε πηγές δροσιάς όπως το Λυκαβηττό, το Στρέφη ή την Ευελπίδων. Φυτεύουμε κενούς λάκκους δεκαετιών. Καταγράφουμε και προστατεύουμε τα δέντρα υψηλής Βοτανικής, Ιστορικής, Μορφολογικής, Θρησκευτικής αξίας μέσω του νέου Κανονισμού Πρασίνου που ψηφίσαμε. Αναζητούμε χώρους για νέες πλατείες, άλση, pocket parks και microforrest. Σύντομα θα μάθετε και περισσότερα…