Το πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες», που υλοποιείται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προχωρά στο στάδιο της ανακαίνισης για 30 ακίνητα, δημόσια και δημοτικά.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος, προερχόμενη από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, ανέρχεται σε 610,5 χιλιάδες ευρώ και θα καλύψει την ανακαίνιση ενός κτιρίου και 24 ανεξάρτητων διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μέσω της «Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ Α.Ε. ΑΟΤΑ)». Η ανακαίνιση αυτή αφορά ειδικότερα ένα κτίριο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαμορφωθεί σε έξι αυτόνομα διαμερίσματα, καθώς και 24 δημόσια κληροδοτήματα που είχαν παραμείνει αχρησιμοποίητα για χρόνια. Οι ανακαινίσεις περιλαμβάνουν και ενεργειακή αναβάθμιση των διαμερισμάτων, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για θέρμανση και ψύξη.
Με στόχο τη σταθερή στέγαση των δικαιούχων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη σύναψη μακροχρόνιων μισθωτικών συμβάσεων διάρκειας τουλάχιστον 8 ετών με «οικονομικά προσιτό μίσθωμα», σημαντικά χαμηλότερο από τις τιμές της αγοράς. Το «μίσθωμα βάσης» υπολογίζεται με ελάχιστο όριο το 5-8% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, διαιρούμενο δια δώδεκα, και μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλόμενων (ιδιοκτήτη και ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ).
Σύμφωνα με το υπουργείο, η υλοποίηση του προγράμματος θα επιτύχει την αξιοποίηση και αναβάθμιση δημόσιων ακινήτων, προσφέροντας μακροπρόθεσμη κοινωνική ωφέλεια σε ευάλωτες ομάδες. Με την ολοκλήρωση των πρώτων ανακαινίσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2025, θα εκδοθεί σχετική πρόσκληση προς τους δικαιούχους, στην οποία θα περιγράφονται τα κριτήρια επιλογής, όπως η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, καθώς και λόγοι ευαλωτότητας. Η πρόσκληση θα δημοσιευθεί στις ιστοσελίδες www.housing-thessaloniki.gr και www.mdat.gr.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Είναι υποδειγματικός ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα “Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες”. Από κοινού με τη δημοτική αρχή βάζουμε τη μαγιά για ουσιαστική κοινωνική κατοικία. Ανακαινίζοντας και αναβαθμίζοντας ενεργειακά δημόσια κτίρια, που θα στεγάσουν συμπολίτες μας που βρίσκονται σε στεγαστική επισφάλεια. Άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, άστεγοι, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, φοιτητές που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια για εισαγωγή σε κάποια φοιτητική εστία, είναι όλοι εν δυνάμει δικαιούχοι των σπιτιών αυτών. Δεν ισχυριζόμαστε ότι επιλύουμε το πρόβλημα αλλά το εγχείρημα της Θεσσαλονίκης δείχνει τον δρόμο».