Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025


HomeΠολιτικήΟ Μητσοτάκης διέγραψε Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία: Όλο το χρονικό

Ο Μητσοτάκης διέγραψε Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία: Όλο το χρονικό

Η διελκυστίνδα είναι ένα παλιό παραδοσιακό παιχνίδι όπου δύο πλευρές τραβούν αντίθετα άκρα ενός χοντρού σχοινιού, προσπαθώντας να μετακινήσουν ένα σημείο, όπως μια σημαδούρα, προς τη δική τους πλευρά. Στην περίπτωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν υπήρξε «μετακίνηση της γραμμής», αλλά το σχοινί τελικά… «έσπασε» με τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρωτοφανές γεγονός στη μεταπολίτευση

Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια, ένας πρώην πρωθυπουργός διαγράφεται από το κόμμα του. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει με 155 βουλευτές, εκτός αν υπάρξουν νέες προσθήκες από ανεξάρτητους βουλευτές ή επιστροφές.

Η αφορμή της διαγραφής

Η αφορμή για τη διαγραφή ήταν μια συνέντευξη που ο κ. Σαμαράς παραχωρεί στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής». Στη συνέντευξη, της οποίας το περιεχόμενο διέρρευσε, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί ένα κλίμα «ευκαιρίας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη στιγμή που η Τουρκία αυξάνει τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις της. Επιπλέον, σχολιάζει ότι, με αφορμή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, «κάποιοι πρέπει να σταλούν σπίτι τους», αν έχουν πει «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες».

Ο κ. Σαμαράς δεν περιορίζεται στην κριτική του, αλλά στρέφεται και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας δηλώσεις του στη Βουλή για «χαριεντισμούς» με τον Νίκο Παππά. Στη συνέντευξη, τονίζει: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά, που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά». Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτείνοντας τον Κώστα Καραμανλή ως «την καλύτερη επιλογή».

Κυβερνητική αντίδραση

Σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, τονίζεται ότι ο κ. Σαμαράς «θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας» και πως «αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί». Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει τη συνέντευξη «προκλητική» και κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι «υιοθέτησε ακραία ψεύδη» και «διαστρέβλωσε δηλώσεις» του υπουργού Εξωτερικών.

Επιπλέον, κρίνεται άκαιρη η πρόταση του κ. Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ υπογραμμίζεται ότι τέτοιες ενέργειες προσβάλλουν τον θεσμό και «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Μια ρήξη που ωρίμαζε

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Σαμαρά και Μητσοτάκη είχε γίνει εμφανής εδώ και καιρό, ιδιαίτερα σε εθνικά ζητήματα. Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες γεφύρωσης, οι εντάσεις παρέμεναν. Από τη μεριά του, το Μαξίμου είχε υιοθετήσει μια αμυντική στάση, προσπαθώντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας μέσω συγκρίσεων. Ωστόσο, η ρήξη ήταν αναπόφευκτη, με την τελευταία συνέντευξη να αποτελεί το αποκορύφωμα.



Ροη Ειδήσεων