Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024


HomeΑυτοδιοίκησηΝεες κάμερες τροχαίων παραβάσεων: Που θα τοποθετηθούν - Τι σημαίνει αυτό για...

Νεες κάμερες τροχαίων παραβάσεων: Που θα τοποθετηθούν – Τι σημαίνει αυτό για τους δήμους

Η καταγραφή και βεβαίωση τροχαίων παραβάσεων στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας θα γίνεται πλέον ψηφιακά, μέσω καμερών που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία, όπως παρουσιάστηκε στο Κυβερνητικό Έργο για την Εγκατάσταση Καμερών Τροχαίας, Αστυνόμευσης και Ασφάλειας των Πολιτών.

Κατά την παρουσίαση, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η δράση ψηφιακής διαχείρισης των παραβάσεων σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση καμερών, στοχεύει στην εμπέδωση της αποτρεπτικής επίδρασης των κοινοτικών κανόνων του ΚΟΚ και στην οικοδόμηση μιας ευρύτερης κουλτούρας οδικής ασφάλειας». Επισήμανε επίσης πως «εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ώστε να εναρμονίζεται με την επικινδυνότητα των οδικών παραβάσεων».

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη ψηφιακή καταγραφή παραβάσεων και τη βελτίωση της διαδικασίας είσπραξης προστίμων, ενώ ο Υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία Υπηρεσίας Τελών Διαχείρισης Οδικών Υποδομών. Η διαχείριση των προστίμων θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τα ληξιπρόθεσμα να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι παραβάσεις που θα καταγράφονται περιλαμβάνουν:

  • Υπέρβαση ορίου ταχύτητας
  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
  • Παράνομη χρήση ΛΕΑ
  • Οδήγηση χωρίς ασφάλιση
  • Κυκλοφορία χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ

Τοποθετήσεις καμερών
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, με πρόταση για εγκατάστασή τους και στη Θεσσαλονίκη. Τα κριτήρια τοποθέτησης περιλαμβάνουν τη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Αττική και τον εντοπισμό εγκληματικών πράξεων.

Λειτουργία καμερών
Οι νέες «έξυπνες κάμερες», σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, ακόμη και με χαμηλό φωτισμό. Σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν 388 κάμερες σε 100 κομβικά σημεία, όπως ορίζει η τροχαία. Οι κάμερες θα καταγράφουν αρχικά παραβάσεις κόκκινου σηματοδότη, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση και την πρόληψη.

Διαδικασία και προστασία δεδομένων
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η διαδικασία θα γίνει πλήρως ψηφιακή, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Οι πολίτες θα λαμβάνουν άμεση ενημέρωση μέσω sms, όπου θα αναφέρεται ότι «ελέγχεσαι για αυτή την παράβαση». Το υλικό θα εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία θα αποφασίζει αν θα προχωρήσει σε επιβολή προστίμου. Εάν βεβαιωθεί, οι πολίτες θα ενημερώνονται ψηφιακά, ενώ η υποβολή ενστάσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Η διαδικασία επιταχύνεται σημαντικά, καθώς τα πρόστιμα θα αποστέλλονται απευθείας στη θυρίδα οφειλών του πολίτη στην ΑΑΔΕ, με δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής πληρωμής, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στις ταμειακές υπηρεσίες.



Ροη Ειδήσεων