Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, καταγράφοντας “προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων” έναντι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, σημειώνεται πτώση της κυβέρνησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει άνοδο, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση “μάχονται” για την τέταρτη θέση, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse, που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Το «Κίνημα Δημοκρατίας» του Στέφανου Κασσελάκη, που ιδρύθηκε πρόσφατα, εμφανίζεται να εισέρχεται στη Βουλή. Η δημοσκόπηση, η οποία έγινε σε 1.129 άτομα από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου, ανέλυσε το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την ΚΟ της ΝΔ και την απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόθεση ψήφου
Η ΝΔ συγκεντρώνει 24%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14%, ενώ το ΚΚΕ καταγράφει 7,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Ελληνική Λύση ακολουθούν με 6,5% ο καθένας. Το «Κίνημα Δημοκρατίας» και η «Φωνή Λογικής» λαμβάνουν 4%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, η Νίκη 3%, το ΜέΡΑ25 2,5% και η Νέα Αριστερά 2%. Οι Σπαρτιάτες περιορίζονται στο 1,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 15%.
Διαγραφή Σαμαρά
Η απόφαση για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ θεωρείται θετική από το 42% των ερωτηθέντων, ενώ το 35% την κρίνει αρνητικά.
Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι διασπάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησαν να χάσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Σωκράτη Φάμελλο να εκλέγεται νέος αρχηγός του κόμματος. Στην ερώτηση πώς κρίνουν την απώλεια του τίτλου αυτού, το 50% δηλώνει αδιάφορο, το 25% την επικροτεί και το 17% δηλώνει στενοχωρημένο. Σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού, το 49% πιστεύει ότι οι ευκαιρίες του κόμματος έχουν εξαντληθεί, το 26% ότι αποτελεί τελευταία ευκαιρία, και το 11% θεωρεί πως θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες.
Το νέο κόμμα του Κασσελάκη
Η ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατίας» βρίσκει σύμφωνο το 38% και αντίθετο το 35%. Παρ’ όλα αυτά, το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει πως είναι «λίγο έως καθόλου πιθανό» να το ψηφίσει, ενώ το 11% το θεωρεί πιθανό ή αρκετά πιθανό.