Ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις και προβληματισμούς για το νέο εκλογικό νόμο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών για τις δημοτικές εκλογές, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο. Τόνισε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, δεν είχαν γνωστοποιηθεί στην ΚΕΔΕ και ότι χρειάζονται ουσιαστική εξέταση το προσεχές εξάμηνο, κατά τη διάρκεια κατάρτισης του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, προειδοποιώντας με τη φράση «ο δρόμος προς την κόλαση είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις».
Ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε την ανάγκη μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης. Όπως σημείωσε, το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ Κράτους και Αυτοδιοίκησης πρέπει να διασαφηνιστεί. «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, που θα υπακούει στη συνταγματική επιταγή για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες δεν μπορούν άλλο να είναι όμηροι της αλληλοκάλυψης των αρμοδιοτήτων, της μετάθεσης των ευθυνών και της μετριοκρατίας που δυστυχώς δεν παράγει λύσεις». Πρόσθεσε ότι το όραμα της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» για το 2030 στηρίζεται στην αποκέντρωση, η οποία, όπως τόνισε, απουσιάζει. Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο κάθε θεσμός να γνωρίζει τις ευθύνες του, ώστε σε ένα σαφές πλαίσιο να σχεδιάζει, να υλοποιεί και τελικά να λογοδοτεί στους πολίτες. Επεσήμανε επίσης ότι στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, την ευθύνη αναλαμβάνουν κυρίως οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και όχι οι κεντρικοί φορείς που σχεδιάζουν και διαχειρίζονται τη δομή του κράτους.
Αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση των Δήμων, υποστήριξε ότι «πρέπει να ξεκινήσει μια νέα πορεία οικονομικής υποστήριξης των Δήμων, όχι με προσωρινά μέτρα». Τόνισε ότι οι Δήμοι συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και ότι ήρθε η ώρα να επωφεληθούν και αυτοί από την ανάπτυξη. «Δεν είναι πια αποδεκτό να λαμβάνουν οι Δήμοι λιγότερα από τους άλλους φορείς και να βλέπουμε τα κρατικά έσοδα να αυξάνονται, ενώ οι τοπικές κοινωνίες παραμένουν οικονομικά ασθενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κωνσταντέλλος σχολίασε τις οικονομικές ενισχύσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «είναι ακατανόητο να ακούμε ότι σχεδιάζεται η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους ύψους 8 δισ. ευρώ προς τους δανειστές, ενώ ταυτόχρονα η Αυτοδιοίκηση δεν λαμβάνει την αναγκαία χρηματοδότηση». Υπογράμμισε ότι οι Δήμοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ζητώντας συχνά έκτακτη επιχορήγηση, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τους, ενώ το επόμενο έτος οι ανάγκες αυτές θα πρέπει να καλυφθούν εκ νέου. «Θα πρέπει να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη για να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις; Και όταν συμβαίνει αυτό, η κριτική των πολιτών στρέφεται κατά των Δήμων και όχι κατά του κράτους που δημιουργεί αυτές τις οικονομικές πιέσεις», κατέληξε.