Η κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στην τελική ευθεία, έπειτα από το debate που διεξήχθη σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού. Στελέχη του κόμματος εμφανίζονται ικανοποιημένα, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δείξει στους Έλληνες ψηφοφόρους πως μπορεί να συζητήσει πολιτικά, αφήνοντας πίσω την τοξικότητα της περιόδου Κασσελάκη.
Οι τέσσερις υποψήφιοι, Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, παρουσίασαν το όραμά τους για την ηγεσία του κόμματος. Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επαίνεσε την εμπειρία και τον επαγγελματισμό της Δημόσιας Τηλεόρασης στη διοργάνωση της συζήτησης, αναδεικνύοντας τη συμβολή των δημοσιογράφων Χριστίνας Βίδου και Απόστολου Μαγγηριάδη που συντόνισαν το debate.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διαφάνηκε το πιθανό δίδυμο για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ οι υποψήφιοι ανέδειξαν διακριτές γραμμές και χαρακτηριστικά στις θέσεις τους. Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης αποτέλεσε κεντρικό θέμα, με κοινή άποψη ότι η περίοδός του ήταν δύσκολη για το κόμμα.
Τοποθετήσεις υποψηφίων
- Σωκράτης Φάμελλος: Έδωσε έμφαση στη σοβαρότητα και την εμπειρία του ως πρώην υπουργός και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόνισε ότι «Όταν βλέπετε να υπάρχει διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και παραίτηση του γενικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, οφείλεις ως αξιωματική αντιπολίτευση να θέσεις όρους και να πιέσεις την κυβέρνηση να είναι συνεπής στις κόκκινες γραμμές της».
- Παύλος Πολάκης: Εξαπέλυσε επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας: «Ο κ. Κασσελάκης, επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει, αρχίζει να χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της Ομάδας Αλήθειας». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανάκτησης του ελέγχου της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας για την καταπολέμηση των καρτέλ.
- Νικόλας Φαραντούρης: Υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, ενώ πρότεινε πλάνο για τη διάσωση των μέσων του κόμματος. Ανέφερε ότι «Επιβραβεύω την πραγματική αριστεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ κατά της αριστείας, ήταν κατά της προσχηματικής αριστείας».
- Απόστολος Γκλέτσος: Εστίασε στο κοινωνικό κράτος και την οικονομική σύγκλιση με την Ευρώπη, δηλώνοντας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με προίκα 37 δισ. από την κυβέρνηση Τσίπρα και ρυθμισμένο το χρέος… Σήμερα είμαστε στην 26η θέση στην Ευρώπη». Παράλληλα, τόνισε πως με δική του προεδρία δεν θα ψήφιζε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.
Θέματα και συγκρούσεις
Οι θεματικές του debate περιελάμβαναν εξωτερική πολιτική, κλιματική αλλαγή, οικονομία και κοινωνικά ζητήματα, με αιχμές κατά της κυβέρνησης αλλά και εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Ο Πολάκης και ο Φάμελλος διαφώνησαν για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τον πρώτο να εκφράζει ενστάσεις για την παρένθετη μητρότητα.
Κεντρικά συνθήματα
- Απόστολος Γκλέτσος: «Αλλαγή πορείας προς τα αριστερά».
- Παύλος Πολάκης: «Μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
- Νικόλας Φαραντούρης: «Προοδευτική διακυβέρνηση ως ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας».
- Σωκράτης Φάμελλος: «Ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό και συγκροτημένο που μπορεί να προσφέρει κυβερνητική προοπτική».
Η επόμενη μέρα
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως το κόμμα βγαίνει πιο ενωμένο, αν και προβληματισμένο λόγω των αποχωρήσεων βουλευτών που αναμένεται να στοιχίσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι υποψήφιοι κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές.