Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, σύσταση Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων και λοιπές διατάξεις».
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία την Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2025.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το Α’ Μέρος του νομοσχεδίου αποσκοπεί στην εξάλειψη των σοβαρών καθυστερήσεων που καταγράφονται στη διεκπεραίωση πειθαρχικών υποθέσεων στο Δημόσιο. Στα τέλη του 2024 εκκρεμούσαν περίπου 2.300 τέτοιες υποθέσεις σε 100 Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια, με διαδικασίες που σε πολλές περιπτώσεις διαρκούν έως και πέντε χρόνια.
Οι βασικές αιτίες των καθυστερήσεων σχετίζονται με τη σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων, όπου προεδρεύουν δικαστικοί λειτουργοί με παράλληλα καθήκοντα, και με τη γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο πλαίσιο. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη προσαρμογής του πειθαρχικού δικαίου στις απαιτήσεις της εποχής.
Το Β’ Μέρος εισάγει διατάξεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης, μέσω της ίδρυσης ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με σκοπό την παροχή εμπειρογνωμοσύνης και την εξαγωγή τεχνογνωσίας σε κράτη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες. Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών της χώρας στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.
Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στον Έβρο, με μέτρα για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο νομό (εκτός Αλεξανδρούπολης), όπως υψηλότερα ποσοστά κάλυψης οργανικών θέσεων, δυνατότητα εκτάκτων κύκλων κινητικότητας, καθώς και σαφώς οριοθετημένα χρονικά πλαίσια για αποσπάσεις και μετατάξεις.
Επιπλέον, καθιερώνεται η δυνατότητα μετάταξης για αποσπασμένους υπαλλήλους της Γενικής Κυβέρνησης στους φορείς υποδοχής τους, με στόχο τη σταθερότητα του προσωπικού και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών (εξαιρείται προσωπικό πολιτικών γραφείων).
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, δήλωσε:
«Η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους αποτελεί ένα κομβικό νομοσχέδιο με στόχο την ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και απώτερο σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της διαφάνειας και ενός δημοσίου τομέα με περισσότερη εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα.
Έως σήμερα, τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούσαν με μεγάλους χρόνους απόκρισης, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έφθαναν ακόμα και τα έξι χρόνια, με αποτέλεσμα πειθαρχικές υποθέσεις, που επί χρόνια “λίμναζαν”, να αποτελούν τροχοπέδη στην απόδοση και παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς.
Η επιτάχυνση της Πειθαρχικής Διαδικασίας είναι πολύ σημαντική και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν πρέπει να βρίσκονται επί μακρόν αντιμέτωποι με πειθαρχικές διαδικασίες, αλλά και για τις υπηρεσίες όπου αυτοί υπηρετούν.»
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, σημείωσε:
«Η επιτάχυνση και η απλούστευση της διαδικασίας απονομής Πειθαρχικής Δικαιοσύνης, όπως και η αντιστοίχιση των ποινών με την κοινωνική πραγματικότητα συνιστούν τον πυρήνα της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Για πρώτη φορά προβλέπονται η σύσταση νέου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αποτελούμενο από 60 λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, αυστηρές προθεσμίες, αλλά και ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Εργαζόμαστε σταθερά για τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών, με γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη.»