Σύγκρουση για τις βασικές προβλέψεις του νέου εκλογικού συστήματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει, αναδύθηκε μεταξύ του Νίκου Παππά, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και του Θοδωρή Λιβάνιου, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που λαμβάνει χώρα στη Ρόδο.
Η αφορμή δόθηκε από την εξαγγελία και την περιγραφή των επικείμενων αλλαγών από τον κ. Λιβάνιο, αλλαγές που θα καθιερώσουν την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών με έναν μόνο γύρο, αλλά σε δύο φάσεις. Οι πολίτες θα ψηφίζουν μία φορά, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν προτίμηση για έως και δύο συνδυασμούς. Στη συνέχεια (β’ φάση), εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% +1, οι δεύτερες επιλογές των ψηφοφόρων θα προσμετρώνται στους δύο πρώτους συνδυασμούς.
Ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι πρόκειται για «ένα εντελώς καινούριο εκλογικό σύστημα, το οποίο μπορεί δυνητικά να δώσει δημοτικές αρχές, οι οποίες στην α’ επιλογή ψήφου να έχουν, για παράδειγμα, 20% και στη β’ φάση να κερδίσουν την πλειοψηφία». Στη συνέχεια τόνισε: «Φανταστείτε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και το πόσο θα επερωτάται η λαϊκή εντολή αν στην ψήφο α’ επιλογής είχαμε έναν συνδυασμό με 40%».
Κατά τον κ. Παππά, το ισχύον εκλογικό σύστημα επιτρέπει ανατροπές και συμμαχίες ενόψει του β’ γύρου, αλλά «αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του λαού. Γίνονται προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις και ο λαός κρίνει επ’ αυτών. Δεν γίνονται προκαταβολικά αυτά και με τρόπο, ενδεχομένως, σκιώδη».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέληξε λέγοντας για το θέμα: «Σε κάθε περίπτωση το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πεδίο ευρύτερων συναινέσεων. Και το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα δεν συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση».