Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025


HomeΠεριφέρειεςΚρήτηςΝομός Λασιθίου: Στη Βουλή τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Νομός Λασιθίου: Στη Βουλή τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα, με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, ζητούν να μην προχωρήσει η ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στο νομό Λασιθίου.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ), σχεδιάζει την εγκατάσταση ΥΑΠ και στον νομό Λασιθίου. Ο αντιλαϊκός αυτός σχεδιασμός αρχίζει από το οικόπεδο “Κρήτη 1”, κοντά στον Αθερινόλακκο, απέναντι από τη Σητεία, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, που είναι υποψήφιο για τον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο συνολικός σχεδιασμός, που εκπονήθηκε από την ΕΔΕΥΕΠ, αποτελεί μια ακόμη κρατική επιδότηση προς την υλοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους. Οι επενδύσεις αυτές, που ο λαός πληρώνει στο όνομα της “πράσινης ενέργειας” και της “απελευθέρωσής” της, καθιστούν το ρεύμα ένα ακριβό εμπόρευμα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4 GW και για τη Σητεία προβλέπει την εγκατάσταση 39 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 590 MW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) είχε αρχικά γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην περιοχή Κάτω Ζάκρου και το ακρωτήριο Αφορεσμένος, λόγω της οπτικής όχλησης και της εγγύτητας με αρχαιολογικούς χώρους, στη συνέχεια άλλαξε την απόφασή του μετά από αίτηση θεραπείας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δίνοντας το πράσινο φως για τα ΥΑΠ.

Η δικαιολογία ότι οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες δεν θα είναι ορατές από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου αγνοεί πλήρως την αλλοίωση του τοπίου και την οπτική όχληση που θα προκαλέσουν. Από τον αρχικό σχεδιασμό “γλίτωσε” η Σπιναλόγκα, πιθανότατα λόγω των μεγάλων τουριστικών συμφερόντων της περιοχής της Ελούντας.

Αξιοσημείωτη είναι η ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τονίζοντας ότι η απόφαση του ΚΑΣ δεν αλλάζει τα δεδομένα, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις παραμένουν».



Ροη Ειδήσεων